Ultimele stiri

Specialiști din cele mai îndepărtate colțuri ale spațiului francofon au venit la Timișoara. Despre ce discută

universitatea de vest

Zeci de specialiști în lingvistică, literatură și didactică din întreaga lume și-au dat întâlnire, între 13 și 14 martie, la Timișoara. La Universitatea de Vest are loc cea de-a XI-a ediție a Colocviului Internațional de Studii Francophone, continuând o frumoasă tradiţie a Catedrei de Limba franceză din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie. Organizat anual în luna martie, lună dedicată francofoniei, colocviul îşi aduce astfel aportul, pe planul cercetării ştiinţifice, la calitatea activităţilor organizate în acest context.

Tema propusă – textul – incitantă şi de actualitate, s-a bucurat, de-a lungul timpului, de un larg interes din partea specialiştilor, materializat prin lucrări importante, dar subiectul continuă să suscite întrebări şi să ridice probleme prin prisma unor noi teorii şi abordări ce ţin de lingvistică, dar şi de teoria literară. Ceea ce aduce nou prezentul colocviu este perspectiva ancorată în cotext/context, abordată atât prin prisma lingvisticii cât şi prin cea a literaturii şi didacticii.

Colocviul reuneşte specialişti în lingvistică textuală, în literatură şi didactică din ţări europene precum România, Franţa, Italia, Serbia, Norvegia, Republica Cehă, dar şi din cele mai îndepărtate colţuri ale spaţiului francofon – Canada, Algeria, Tunisia, Congo, Senegal, Camerun. O noutate faţă de ediţiile anterioare o reprezintă invitarea unui scriitor a cărui operă constituie subiectul unei comunicări în plen. Este vorba de scriitoarea de origine libaneză Ezza Agha Malak care ne onorează cu prezenţa sa.

Toate ediţiile colocviului s-au finalizat prin publicarea Actelor în volumul Agapes francophones.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*