Ultimele stiri

De la extaz, la AGONIE! Clădirea Kandia, o pată rușinoasă pe obrazul Timișoarei [FOTO]

Kandia

Ești la doi pași de centrul orașului, dar datorită aspectului ai zice că te afli lângă un decor demn de un ghetou. O clădirea aflată în paragină, cu geamuri sparte, tencuiala căzută , pereți mâzgăliți de grafferi de ocazie și o poartă prea lovită de anii ce au trecut. E fosta fabrică de ciocolată Kandia. Cândva un motor al industriei românești, astăzi doar o pată neagră pe obrazul Timișoarei.

Aflată pe strada Văcărescu, fosta clădire a marii fabrici a ajuns o ruină, roasă de nepăsarea proprietarilor.  A fost, probabil, prima fabrică de ciocolată din România, dar de brand-ul Kandia, apărut undeva în 1890 într-un mic atelier, s-a ales praful după peste 100 de ani de succes. În 2003, odată cu fuziunea cu firma bucureșteană Excelent, filiala timișoreană a fost lichidată. În 2004 au fost concediați și ultimii angajați, iar patrimoniul a rămas în posesia firmei. De clădire, la fel ca de brand, s-au ales doar pulberele.

DSC_0571 DSC_0570

Clădirea Kandia, roasă mai mult de nepăsare decât de vreme

Paragina în care a fost adusă în următorii ani din cauza nepăsării proprietarilor a devenit demnă de filmele horror. Încăperile murdare, pline de moloz și geamurile lipsă făceau casă pentru oameni ai străzii și câini vagabonzi care de-a rândul anilor au adus imobilul într-o stare și mai deplorabilă. Pata de rușine de pe obrazul Timișoarei creștea, proprietarii de la București ignorau problema lăsată la doi pași de centrul orașului de pe Bega, iar Primăria a început să amenințe cu amenzi. Într-un final, în urmă cu aproximativ 2 ani, proprietarii au făcut prima mișcare. O mișcare atât de mică, totuși. Au atârnat o pânză alba pe suprafața fațadei clădirii pentru a-i mai lua un pic din aspectul dezolant pe care îl lăsa întregii zone.

“E urât. Stau vizavi și mi-e rușine de ce văd când mă uit. Înainte era cu totul altceva, acum e focar de infecție, ne afectează și pe noi, da nu face nimeni absolut nimic”, spune unul dintre locatarii de pe Văcărescu, ce spune că a mai prins încă fabrica funcțională.

DSC_0573 DSC_0576

Între timp, strada Văcărescu a fost reabilitată, iar acum ar putea arăta ca o zonă demnă de un oraș ce aspiră la titlul de Capitală Culturală, dar pata rușinii rămâne. Clădirea Kandia e la fel, sau chiar mai rău. De ceva timp, pânza alba montată de proprietari s-a desprins de pe jumătate de imobil și reprezintă un adevărat pericol pentru trecători.  Ușa e închisă, ca oamenii străzii să nu mai poată intra, dar vecinii spun că mai văd seara persoane ce sar poarta pentru a se feri de cerul nopții, de ploile ce cad, sau de vântul puternic, acolo, printre ruine.

DSC_0564 DSC_0562

Municipalitatea, blocată. Clădirea își continuă degradarea

Starea clădirii îi deranjează și pe reprezentanții municipalității timișorene, care nu ar mai vrea să vadă așa ceva într-un oraș cu pretenții ca Timișoara, dar nu prea au ce face când pe clădire scrie mare: PROPRIETATE PRIVATĂ. Chiar primarul Nicolae Robu susținea că a cerut Poliției Locale să amendeze fără menajamente proprietarii ce nu dau doi bani pe clădirile ce le dețin, situație în care se află, clar, și cei ce dețin imobilul în care funcționa până acum două decenii Kandia.

“Am cerut Poliției Locale să amendeze fără menajamente pe proprietarii ce nu-și îngrijesc proprietății, pentru că avertismente au tot dat, dar unii nu înțeleg că au o datorie față de oraș. Este nepermis să lăsăm Timișoarei o imagine negativă, impresia să fie că suntem în țara nimănui.” , spunea edilul-șef al Timișoarei.

Momentan, nu se știe câte amenzi sau câte avertismente a aplicat Poliția Locală Timișoara proprietarilor clădirii. Contactați de Timișoara Online reprezentanții instituției au susținut că se vor documenta și vor revenii cu informațiile cerute, dar ulterior nu au mai putut fi contactați.

DSC_0566 DSC_0568

Din păcate, prea multe șanse de reabilitare, sau cel puțin de aducere a clădirii într-o stare decentă nu se văd la orizont, pata rușinoasă stând acolo, în buricul târgului, la o aruncătură de băț de centrul Timișoarei…e fosta fabrică ce ciocolată Kandia.

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*