Ultimele stiri

Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi Podul Lung a fost reabilitat. De ce dotări se pot bucura micuţii FOTO

Centrul Podul Lung

Primăria Timişoara, în frunte cu Nicolae Robu, a inaugurat astăzi un centru pentru copii cu dizabilități. Edilul a prezentat clădirea, unde înainte funcţiona Centrul Speranţa, căreia i-au fost aduse modificări şi reabilitări atât în interior, cât şi în exterior. Proiectul vine în sprijinul mai multor copii din Timişoara, care au dezabilităţi mentale sau fizice.

Centrul Podul Lung

„Suntem în faţa unui obiectiv foarte important, Centru pentru Copii cu Dizabilități Podul Lung, proiect cu finanţare europeană, care a beneficiat de un suport de 3,9 milioane de lei. Alocaţiile iniţiale pentru acest proiect au fost de 5,1 milioane de lei, dar am reuşit să ne încadrăm în această sumă, de 3,9 milioane de lei, în urma licitaţiei pentru execuţia lucrării. (…)Aceşti bani, alături de alţii care au fost economisiţi, vor fi folosiţi pentru a finanţa alte proiecte, tot pentru Timişoara. Această clădire a fost reabilitată, din toate punctele de vedere, şi în interior, şi în exterior, a fost consolidată şi echipată pentru a oferi condiţii foarte bune pentru îngrijirea acestor copii. (…) Exteriorul este cu totul şi cu totul altceva decât a fost. Este un proiect foarte reuşit şi vreau să mulţumesc tuturor celor care au pus umărul la finalizarea sa”, a afirmat primarul.

Centrul Podul Lung

Conform declaraţiilor primarului, lucrările la centrul Podul Lung au fost demarate la 1 februarie 2013, iar termenul de finalizare a fost 14 martie 2014. Acesta a mai spus că deşi proiectul nu a fost prezentat decât acum, lucrările au fost finalizate până la termenul limită şi „totul a decurs conform graficului”.

Centrul Podul Lung

În momentul de faţă, de acest centru se bucură 47 de copii, cu vârstele cuprinse între 3 şi 18 ani. În viitor, se doreşte aducerea aici a mai multor tineri care au nevoie de ajutor, dar acest lucru depinde şi de numărul personalului care lucrează aici, în prezent fiind 19 angajaţi.

Dotările de aici sunt la standarde europene, iar copiii se pot bucura de numeroase tipuri de terapie, printre care se numără cea prin artă, muzică sau sport. Centrul pentru copii are şi un club de dans, unul de poveşti şi chiar o sală de teatru. Acestor dotări li se alătură şi aparatura pentru recuperarea fizică a micuţilor cu handicap locomotor.

Centru Podul Lung

Copiii care sunt aduşi aici au diferite tipuri de retard şi sunt transportaţi la centru cu două microbuze. Aceştia participă la diferite activităţi care se desfăşoară între ora 8 şi ora 13.30. De asemenea, la ora 12 aceştia servesc masa.

„Dimineaţa merge maşina şi îi ia de acasă, sunt puncte de întâlnire cu părinţii copiilor, iar după amiaza sunt duşi acasă. Acestea sunt servicii gratuite, de luni până vineri. Noi suntem angajaţi ai primăriei şi primăria sponsorizează. Doar în luna august avem vacanţă pentru copii, deci nu avem programul din învăţământ. Avem şi cazuri sociale printre familii, sunt şi familii cu o situaţie financiară bună, doar că sunt copii cu dizabilităţi. Este un ajutor foarte mare, în primul rând au nevoie de un loc unde să facă tot felul de activităţi şi chiar se văd progrese. (…) Nu este o muncă grea pentru că este meseria noastră, pentru că ne place ceea ce facem şi, când se văd progrese, ne simţim şi noi foarte bine. Avem satisfacţia profesională, pe lângă mulţumirea părinţilor”, a afirmat psihologul Amina Dragoescu.

Centrul Podul Lung

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*