Ultimele stiri

INCREDIBIL Medicii de la Spitalul Județean Timișoara pun proteze de genunchi sau șold cu GPS-ul. Cum îi ajută sistemul de navigație

premiera medicala GPS

Medicii de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean din Timișoara vor pune proteze de șold sau de genunchi doar cu GPS-ul. Astfel de intervenții chirurgicale realizate cu ajutorul unui sistem de navigație reprezintă o premieră medicală în România.

Aparatul care are sistem de navigație a costat peste 200.000 de euro și a fost achiziționat din fondurile proprii ale Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Ieri și astăzi, doi pacienți cu vârste peste 70 de ani au fost supuși primelor operații realizate cu GPS-ul, iar din acest moment, toți pacienții care au nevoie de o proteză de șold sau genunchi vor fi operați cu ajutorul acestui sistem de navigație.

„Acest aparat e maximum ce s-a obținut pe plan mondial în domeniul endoprotezării șoldului, genunchiului  și în chirurgia coloanei vertebrale. Protezele sunt foarte solid montate, ceea ce înseamnă o supraviețuire mult mai mare, deci suferință mai mică pentru pacienți și costuri sociale mai mici. Sistemul de navigație poate fi utilizat în intervențiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare, pentru protezare șold, genunchi, în chirurgia coloanei vertebrale,  în endoprotezarea articulaţiilor la hemofilici şi în tratementul unor tumori osoase ale membrelor inferioare”, a declarat, astăzi, Dan Poenaru, șeful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie.

Medicul ortoped Jenel Pătrașcu spune că chirurgii, cu ajutorul acestui sistem de navigație, vor putea determina mult mai precis modul și locul în care trebuie aplicată proteza. „Pacienții nu trebuie să plătească nimic. Intervenția se complică în momentul în care folosești sistemul de navigație. În plus, timpul de intervenție chirurgicală se lungește cu aproximativ o jumătate de oră, dar merită foarte mult a fi folosit, din cauză că rezultatele post-operatorii se apropie de perfecțiune”, a afirmat Jenel Pătrașcu.

 

Scrie un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata.


*